7. nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće

Normalna je pojava da se ukus potpuno promeni tokom trudnoće. Može se javiti usled hormonskih promena, ali i kao rezultat metaboličkih promena i zahteva za dodatnim kalorijama. Pojedine studije čak pokazuju da se kod iste trudnice iz trimestra u trimestar menjaju želje za određenom vrstom hrane. Najčešće želje za hranom trudnica se odnose na: kisele krastavce, slane grickalice i voće.

Od ove nedelje trudna žena će se sve više osećati kao trudnica. Simptomi trudnoće počinju da se javljaju kod većine.

Pored jutarnje mučnine, pojavljuje se i pojačano lučenje pljuvačke. Smatra se da žene koje pate od mučnina nesvesno pokušavaju da progutaju manje pljuvačke koja se onda sakuplja u ustima i smeta.

Metalni ukus, ili pak kiselkast ukus, takođe se mogu javiti već sada. Traje i satima nakon što se nešto pojede. Iako je neprijatan, potpuno je normalno da se ima u prvom trimestru. Srećom, kao i mučnina, obično nestaje u drugom trimestru.

Ove nedelje postoji mogućnost da počne da se javlja i migrena. Treba izbegavati stvari koje mogu uticati na to da se migrena javi ili pojača: jake mirise, čokoladu, sireve, vina, kafu, nedostatak sna, stres, dim…

Učestalo mokrenje je još jedan simptom trudnoće koji se može očekivati u ovom period. Često mokrenje je sporedan efekat svih hormonskih promena u trudnoći i povaćanja količina krvi koja cirkuliše u organizmu. Bubrezi sada mnogo napornije rade da bi održali korak sa opterećenjem organizma.

U 7. nedelji trudnoće, bebine crte lica postaju izraženije. Počeće da se raspoznaju usta i da se formira jezik. Tokom ove nedelje formiraće se i oči koje će sada imati i mrežnjaču. Počeće i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca.

Kako izgleda plod u 7. nedelji trudnoće

 

Beba će imati neusklađene pokrete koje buduća mama neće moći još uvek da primeti. Formiraju se i počeci ruku i nogu, mlečni zubi takođe počinju razvoj, a naziru se i tanke vene pod kožom. Do sada će se formirati i creva i slepo crevo.

Tokom sedme nedelje trudnoće, beba raste neverovatnom brzinom. Sada dostiže dužinu do 13 milimetara.

Urednik teksta

sasa_admin