8 nedelja trudnoće

8. nedelja trudnoće

Ove nedelje trudnica će verovatno početi da primećuje promene na dojkama.

Pored povećane osetljivosti primetiće i da su dojke blago uvećane. Grudi će nastaviti rast iz nedelje u nedelju, a naročito pred kraj kada se budu pripremale za dojenje.

Ove nedelje trudnuica je često umorna i uspavana i čini joj se da uvek nedovoljno odmara. I dalje se bori sa mučninom, ali s vremenom kod većine žena ona prestaje.

Blagi grčevi se javljaju sredinom prvog trimestra. Veoma su česti i mogu trajati nekoliko nedelja. Blagi su i ne škode plodu. Lekar tada preporučuje češće odmaranje, a i da se ne stoji previše.

Međutim, ako su grčevi u ovoj nedelji uporni, traju nekoliko dana i prilično su jaki ili ukoliko se javi bilo kakvo krvarenje – odmah se treba konsultovati sa ginekologom.

Možda će se javiti i blagi bolovi u leđima. To je rezultat pritiskanja materice na donji deo kičme. Može se osećati i kao povremen oštar bol u zadnjici koji se spušta duž butine. Ovo se dešava kada materica pritiska nerv u bedrima i bol se tako prenosi.

Ako bol ne prestaje, treba leći na bok i odmoriti se.

Beba će uskoro dobiti i kapke. Ruke i noge se produžavaju prema prstima. Mozak bebe počinje da se pojavljuje, a nervne ćelije se počinju povezivati, formirajući temelj za komunikaciju u kasnijem životu. Iako pluća neće još jako dugo biti zrela, putevi do grla počinju da formiraju grane. Trebalo bi da beba već ima određeni oblik laktova, koji će joj omogućiti da savija ruke ka grudima. Njeni organi nastavljaju da se razvijaju munjevitom brzinom.

Kako izgleda plod u 8. nedelji trudnoće

 

Materica nastavlja da raste i sada je veličine grejpfruta.

Velika je razlika u brzini rasta stomaka u prvoj i narednim trudnoćama. Nekim ženama se u prvoj trudnoći stomak počne primećivati tek u 5. mesecu, dok se onima koje imaju već jedno ili više dece, stomak možda već nazire.

Takođe, ukoliko se radi o blizancima, postoji mogućnost da se stomak već pomalo primećuje.

Ove nedelje, plod je dug između 1.4 i 2 cm i težak svega 1 gram te je veličine zrna pasulja.

Urednik teksta

sasa_admin