9 nedelja trudnoće

9. nedelja trudnoće

Tokom ove nedelje je moguće da će početi da se javljaju nagle promene raspoloženja i uznemirenost.

Sve te emocije su potpuno normalne i rezultat su hormonskog delovanja.

Povećan nivo progesterona u telu može dovesti do umora, što će dodatno negativno uticati na raspoloženje trudnice.

Neprijatni simptomi koji se mogu javiti ove nedelje su nadimanje i gasovi. Često se može dogoditi da žene imaju problem sa podrigivanjem.

 

Većina delova tela bebe je  formirano kao što su: glava, ruke, noge i torzo. Materica trudnice nastavlja sa rastom i sada je bliža veličini manje dinje nego grejpfruta. Povećanje težine koje se sada primećuje, pre će biti vezano za zadržavanje tečnosti i usporavanje metabolizma.

Pravilno merenje telesne težine je jednom nedeljno, odmah nakon ustajanja ujutru i po pražnjenju bešike. Na taj način se obezbedjuje najdoslednije praćenje težine i prekomerno dobijanje u kilaži.

Kako izgleda plod u 9 neelji trudnoce

Kako izgleda plod u 9 nedelji trudnoće

Najviše težine bi trebalo da se izgubi na porođaju i tri meseca nakon toga.

Ovo je vreme kada buduća mama mora da bude veoma redovna sa posetama stomatologu, posebno ako joj desni krvare pri pranju zuba ili su crvene i otečene.

Nekoliko studija je pokazalo da majke koje su sklone paradentozi imaju povećan rizik od ranijeg porođaja ili rođenja deteta sa manjom telesnom težinom. Istraživanje je pokazalo i da redovne posete zubaru i redovno održavanje zuba mogu značajno smanjiti rizik od prevremenog porođaja.

Ove nedelje beba je duga između 2 i 2.5 cm i teška svega 2 grama.

Urednik teksta

sasa_admin